A Kritikairoda
Törésvonal

Törésvonal kritika

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

Ugye mindenki tud már kapásból számos olyan filmet felsorolni, melyben látványos keretek között dől össze minden? Természetesen a látvány minden ilyen moziban fontos szerepet játszik. Jobb esetben azonban firkáltak mellé még egy kis lényegesebb történeti szálat is, nem úgy mint a Törésvonal esetében. Nem azt mondom, hogy rossz film lenne, mert az erős túlzás lenne. Az viszont tény, hogy a nagy egészet csak és kizárólag a látvány viszi el a hátán. Alapjáraton nem vagyok oda a katasztrófafilmekért, de ebben az esetben mégis kivételt kellett tennem. Ezt csak azért tettem, mert a főszereplője Dwayne Johnson. A Halálos iramban széria híressége eddig is több, váltakozó minőségű alkotásban szerepelt, jelenlegi alkotásom ezek között körülbelül a középmezőnyben foglalhat helyet.

Egy valamit viszont nagyon becsülök az eredetileg San Andreas (nem, nem GTA) című látványparádéban. Mégpedig azt, hogy már az előzetesek sem akartak nekünk hazudni. Megnézve őket mindenki tudhatta, mire számítson: lenyűgöző keretek között dől össze San Francisco városa, gyenge történettel, egy sztárral a főszerepben. Legalább nem ígér olyat, amit nem lehet beváltani, és a trailerben is önmagát adja. Ezt pedig nagyon becsülöm egy film esetében. A történetet már annyira nem lehet szeretni, de talán pontosabban fogalmazok, ha úgy mondom: ami nincs, azt nehéz élvezni.

Nem igazán erőltették meg magukat a forgatókönyvírók sem. Mint már mondtam, minden a földrengéssel kezdődött: úgy néz ki, hogy oda Amerika egyik jelentős városának. Raymond Gaines (Johnson) egy helikopterpilóta, akinek több mint 600 valódi mentése van. Nem számít arra, ami történt és ami még történni fog: jön egy még erősebb, egészen biztosan halálos földrengés. Közben meg azért meg kéne találnia feleségét és lányát. Gyakorlatilag ennyit tudnék elmondani spoilerek nélkül, de  az az igazság, hogy itt nem is lehet úgy igazából lelőni semmit…

Most őszintén, te, kedves olvasó, el tudnád képzelni, hogy ennek a filmnek nem happy end lesz a vége? Mert én nem tudtam volna, és természetesen egy "mézes-mázos", boldog befejezést kapunk. Az oda tartó úton pedig sok mindent látunk, de a látványon kívül nem fog megmaradni semmi sem. Legalább az egyetlen dologként több, mint tisztességesen össze lett hozva. Azt viszont tudjuk, hogy ennyi még bőven kevés ahhoz, hogy egy filmet jónak is lehessen nevezni. Nézzük, ahogy földöntúli látvány közepette omlik össze San Francisco, hullanak az emberek is rendesen…

De ezek után mi a legnagyobb probléma? Hát az, hogy a Szikla is velünk nézi ezt. Látszik, hogy próbálja tisztességesen végezni a dolgát, ez, ha nem is mindig, de általában azért sikerül neki. Közel sem mondanám, hogy csúcsformában van, de legalább tesz is valamit a gázsiért, amit a film után felmarkolt. Nem úgy, mint a többi színész, akik gyakorlatilag aranyosan bámulnak, rohangálnak, de semmit nem tesznek hozzá a nagy egészhez. Ha Johnson nem lett volna itt, akkor a színészi játék pontosan egy nagy nullával lenne egyenlő. Még szerencse, hogy itt van, de komolyan: néha még az egyszerű nézésével is többet tesz a kollégáinál, még úgy is próbálja menteni a menthetőt. Ez a mozi dialógusok szempontjából sem éppen áll a helyzet magaslatán, és az az igazság, hogy több mint sablonos karakterek hada sem válik a javára.

Mégis hogy játsszon például kiválóan a Szikla, ha muszáj egy sablonos karaktert életre keltenie? Mert az ő szerepe a tipikus hősé: életeket ment, vízbe is ugrik, ha kell. Nem tudunk meg róla semmit azon kívül, hogy feleségével válságban van a kapcsolatuk. Aztán ott van még a többi klisés karaktertípus is: megmentésre vágyó feleség és lány, hősködők, és a többi, és a többi…

Ezek után úgy tűnhet, hogy ez a film nem éppen méltó arra, hogy moziban nézzük meg. Pedig éppen ellenkezőleg, sőt: vagy úgy volt értelme, vagy sehogy sincs. Aki moziban látta, vagy 3D-s televíziója van, az a lenti százalékhoz nyugodtan tegyen hozzá még úgy 10-et.

Nem túlzok, ha azt mondom, ez egy tipikus popcornmozi. Mindig voltak és lesznek is ilyenek, de azért koránt sem nézhetetlen a végeredmény. Egyszer végig lehet ülni, ami azt illeti: már csak a látvány monumentalitása miatt is. Azt viszont garantálom, hogy másodjára már senki sem fogja elővenni. Egész egyszerűen azért, mert semmi ok sincs rá: egyáltalán  nem tudna újat mutatni. Legalább egy jelenet nagyon elnyerte a tetszésemet. Az elején lévő, repülőgépesre gondolok: ez különösen jól lett megalkotva, akkor még azt hittem, hogy sokkal jobb lesz a végeredmény. Érdekes, hogy vérbeli katasztrófafilm létére itthon 16-os körrel ment, ami teljesen értelmetlen. Nálunk kapta a világon a legmagasabb besorolást: pár leomló épület, kettészakadt híd, valamint az ilyesfajta jelenetek közel sem indokolnak 12-nél magasabb ajánlást. A történet miatt sem indokolt, mert azt minden túlzás nélkül, de egy négy éves is elsőre megértene. Tehát közel sem lett egy felejthetetlen élmény a Törésvonal. Persze annyira azért nem fáj, az Arany Málnától nem kell tartania. Főleg nem abban az évben, amikor olyan szennyek jöttek ki, mint a Sinister 2, A fantasztikus négyes, vagy a Hitman új feldolgozása.

Közel sem rossz tehát, de túlságosan is a látványra mentek: ezen kívül még a Szikla sem akadályozza meg azt, hogy belesüllyedjen a középszer mély mocsarába. Sokkal így sem lett rosszabb annál, de hát ez van. Ha nulla elvárással ülsz le elé, és csak könnyű délutáni limonádéfilmre vágsz, akkor még az is lehet, hogy tetszeni fog.  Viszont ha különleges ízléssel vagy megáldva, és ennél többet keresel egy filmben, akkor ez nem neked szól. Dwanye Johnson próbálja menteni amit lehet, de  itt az ékes példája annak, hogy nem minden arany, ami összedől vagy leomlik.

 

 

 

Pozitívumok:

 

-a Szikla megmenti a kudarctól

-pazar látvány

-a repülős jelenet

 

 

Negatívumok:

 

-az összes többi színész

-a történet csak alibi, mert nincs is

-unalmas karakterek és csúnya sablonok

 

 

 

 

Értékelés:45%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB