A Kritikairoda
Pénzes cápa

Pénzes cápa kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

 

Idén már látható volt a mozikban egy pénzügyi témákkal foglalkozó film, méghozzá a Nagy dobás. Inkább volt vígjáték, mint komolyabb mű, de ennek ellenére a közönség szerette. Nekem még nem volt szerencsém hozzá, a jövőben igyekszem ezt pótolni. Már csak a nagy nevek miatt is: Christian Bale és Ryan Gosling is a szereplők között van. Most pedig ugyanazon az éven belül itt a következő pénzügyi témákat is érintő film, a Pénzes cápa. Ez a mozi azonban már egyáltalán nem nevezhető vígjátéknak, sokkal inkább egy thrillerről beszélhetünk. Engem már az első előzetese is megfogott, éreztem hogy egy, az átlagosnál különlegesebb film lesz.

Ha valaki nem nézett utána a filmnek, nagy eséllyel még úgy is jegyet fog váltani rá. Ha más miatt nem, hát akkor a nagy nevek miatt. George Clooney és Julia Roberts mindketten Oscar-díjas, kiváló színészek. A siker már a szereposztás után garantálható volt.  Valóban így is lett, és ez nagyban köszönhető a történetnek is: a végletekig alapos, részletes, de érdekfeszítő munkát végeztek. Jár a dicséret a rendezőnek, Jodie Fosternek is.

Lee Gates (Clooney) egy pénzügyi szakember, aki egy népszerű műsort vezet. Nap mint nap tippeket ad azoknak, akik követik őt. Aztán a meglátása vagy bejön, vagy csúfos bukás lesz a vége. Klybe Budwell feltette minden pénzét, mégis csúnyán pórul járt. Lee pénzügyi tippje tehát nem jött be, és Klye ezt nem akarja annyiban hagyni. Sikeresen bejut az épületbe, majd élő adásban szegez fegyvert Lee, a műsorvezető fejéhez. Ő pedig nem tehet mást, mint megpróbálni túlélni valahogy. Egy biztos: a bombával felszerelt mellény, melyet fenyegetőjétől kap, nem lesz a segítségére…

Természetesen a lezárásig jobban megismerhetjük az összes szereplőt. Lee bemutatására kevesebbet időt fektettek, de alapjában azért mégis megtudunk egyet s mást róla is. Az elején még egy kicsit nagyképűnek tűnik a viselkedése, de hamar kiderül, hogy kifejezetten ravasz és agyafúrt emberről van szó. Klye karakterét még nála is jobban meg fogjuk ismerni. Kiderül persze, hogy nem minden fekete vagy fehér, és a férfinak megvan a maga személyes drámája. Nem szerencsejáték függő, közel sem azért tette fel a pénzét, a helyzet ennél sokkalta mélyebb és súlyosabb.

Egy idő után, meglepő módon azt vettem észre, hogy számomra Klye karaktere egyáltalán nem negatív. Sőt, együtt tudtam vele érezni, és reméltem, hogy élve megússza a helyzetet, melybe saját maga mászott bele. Nagyon ritkán érik el nálam a filmek, hogy azt, aki az elején gonosznak tűnt, sajnálni tudjam. A Pénzes cápa pedig erre is képes volt. Julia Roberts karakteréről, Patty Fennről nem sokat tudunk meg. (Leszámítva persze, hogy hogyan szokott vacsorázni, és mi a péntek esti átlagos programja.)

Fogalmam sincs, hogy eredetileg is így akarták-e, de eléggé háttérbe szorul Clooney mellett. Amikor a képernyőn van, akkor kiválóan alakít, de mintha Lee karaktere mellett csak egy mellékszerep jutott volna neki. Ez a film sokkal inkább két fél, a túsz és a túszejtő mesterien kivitelezett drámája. Bár hivatalosan thriller, és ez nagyjából le is fedi a valóságot, attól még nem egyszerű a művet műfajilag besorolni.

Nagyon erősen jelen van a dráma is, de én ezt nem bántam: ha kidolgozott karakterek vannak, akkor működnek a drámaibb részek is. Pont úgy, mint most. Nem ismerek a filmek között túl sok túszejtős darabot, az utóbbi években pedig nem is készültek ilyenek. Egyértelmű, hogy a Pénzes cápa ebben a műfajban sem vall szégyent, ami remek dolog.

Nem mondhatom azonban természetesen azt sem, hogy hibátlan film lenne. Mert nem az, de mentségére szóljon, hogy olyan szerintem nem is létezik. Negatívumként említhetem, hogy az elején egy kicsit túl sok időt töltöttek el azzal, hogy bemutassák Clooneyék tévés munkáját. Igazából ez sem annyira egetrázó probléma, ellenben pár képkockányi visszaemlékezést/flashbacket szívesen láttam volna a karakterek szempontjából. Legyen szó akár Leeről, akár Kyleról. Ennél több rosszat azonban nem tudok elmondani a filmről. Látszik, hogy nagyon igyekeztek egy remek filmet összehozni, és ez sikerült is. A legtöbb hibája nem is túl nagy, inkább csak apróbbak, azok meg hol nincsenek?

Érdekes, hogy hazánkban a film 16-os volt, amit nem igazán értek. Igaz, hogy például Amerikában is R-rated volt, de én nem találtam vészesnek. Vér is csak a  legvégén van benne, akkor sem sok, de ez most hagyjuk, mert már spoileresebb terület. A film végén persze fény derül majd az igazi gonosz kilétére, és arra is, hogy hogyan veszítette el Klye valójában a pénzét. Tényleg akadnak szép fordulatok, főleg a mozi második felében. Alapvetően a hangulat komor, de próbáltak egy-két viccet is bedobni, nem is rosszakat.

Szegény túszejtőt már sajnálni lehet, mikor a barátnője elő adásban ordítja le a fejét. Nem lettem volna szegény srác helyében, és nem feltétlenül csak a rendőrök miatt. A legvége egy kicsit meglepő és sokkoló, de ezt inkább nem lőném le: tapasztalja meg mindenki maga. Tehát elmondható, hogy a film nem lett hibátlan, de nagyon eredeti és okos storyval tud szórakoztatni. Ez pedig több, mint amit a legtöbb mű elmondhat magáról. Közel sem fogja majd mindenki tetszését elnyerni: aki szerei a történetgazdag és drámai thrillereket, azok előnyt fognak élvezni.

A színészek, de főleg George Clooney alakítása kiváló, a forgatókönyv is nagyon pozitív, kellemes meglepetés. Valószínűleg nem fog Oscart kapni, a kritikusok főleg külföldön nem voltak odáig érte, de ez csak mellékes. A legfontosabb továbbra is az, hogy Clooney egy remek thrillerben tér vissza, amely nagyon is érdemes a nézők figyelmére. Akik hozzám hasonlóan szeretik, ha a történet nagyon fontos egy filmben, azok rájönnek, hogy a Pénzes cápa egy méltatlanul alulértékelt, különleges gyöngyszem.

 

 

 

Pozitívumok:

 

-a színészek, és főleg Clooney

-fordulatos, okos cselekmény

-remekül ábrázolt szereplők

 

 

Negatívumok:

 

-Julia Roberts remek, mégis túlságosan háttérbe szorul

-kicsit hosszú bevezető szakasz

 

 

 

 

Értékelés:80%

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB