A Kritikairoda
Szemfényvesztők 2

Szemfényvesztők 2 kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

A Szemfényvesztők első része 2013-ban került a mozikba, és igencsak korrekt, élvezetes filmnek bizonyult. Köszönhette ezt a fordulatos történetnek, az elképesztő trükköknek, na meg persze a rengeteg húzónévnek. A film végén pedig volt egy óriási cliffchanger, szóval mindenki biztos lehetett abban, hogy előbb-utóbb megérkezik a folytatás is. Erre három évet kellett várni, ennyi idő pedig bőven elég arra, hogy írjanak egy jó történetet.

Ennek ellenére most nem a story az, amire a leginkább emlékezni fogunk, hanem sokkal inkább azok, ami már az első részben is jól mentek: a remek alakítások és a pompás trükkök, amikből természetesen most sem lesz hiány. Persze azt nem állítom, hogy rossz lenne az alapcselekmény, de láttunk már az utóbbi években jobbat is, ennek ellenére még mindig több fordulatra számíthatunk, mint egy átlagos folytatás esetében.

Mint már említettem, az első felvonás úgy ért véget, hogy az ordított egy esetleges második részért, szóval az első rész történéseit vitték tovább. E szerint a négy lovas jelenleg bujkál, pontosabban szólva készülnek egy minden eddiginél nagyobb és ütősebb mutatványra. Érdekesség, hogy érkezik egy ötödik, női tag is: Lula, aki az előző rész Henleyét váltja.  A tervük egy számítástechnikai cég leleplezése, ám váratlanul hiba csúszik a gépezetbe, a tökéletes akció mégsem bevehetetlen.

Valaki valahogy túljárt a csapat eszén, és nem sokkal később meg is tudjuk, hogy ki volt ez  a személy: Wallter Marby, akit részben a bosszú vezérel, és megzsarolja a körözött lovasokat, hogy azok lopjanak el egy nagyon kicsi, ám számára annál értékesebb tárgyat. Természetesen most sem minden az, aminek látszik. Sőt, még egy kis dráma is belefér, de ez már nagyon spoileres terület, így erről nem szándékozom bővebben írni. Igaz hát, hogy alapjaiban a cselekmény hasonlít az első részre, de azért pár fordulatot így is sikerült belecsempészniük.

Aminek még szívből örültem, az az, hogy nem erőltették a sötét hangulatot, s bár hivatalosan nincs ott a műfajok között a vígjáték, de ez nem rettentette el a készítőket attól, hogy rengeteg poént csempésszenek a filmbe, természetesen feszültésgoldásként. Az pedig a legjobb, hogy ezek nagy része valóban működik is, sőt: megkockáztatom, hogy többször lesz oka nevetni a nézőknek, mint egy átlagos mai vígjátékban, szóval ennek nagyon lehet és kell is örülni.

Van pár film, amelyeknek jól áll a komoly hangulat, de a Szemfényvesztők nem tartozik közéjük. Szerencse, hogy ezt tudták az alkotók, így épp jó arányban adagolják a humort, jár nekik ezért az elismerés. A másik fontos dolog pedig természetesen a trükkök, mutatványok, hisz bizonyára rengeteg vannak, akik ezek miatt váltottak jegyet a filmre.

Ezekből pedig sok lesz, és a legtöbbjük elég változatos is, itt aztán tényleg nem lehet oka a panaszra senkinek sem. A személyes kedvencem a kártyalappal való trükközés volt az őrök ellen, de emellett is rengeteg olyan trükköt fogunk látni, amelyek ötletességétől és látványosságától megcsillanik majd a szemünk. A látványra tehát nagyon nem lehet panasz, de a mozikban nem 3D-ben tekinthető meg a film, ami még így is bölcs döntés, hisz nem lett volna rá szükség, a mutatványok teljesen rendben vannak 2D-ben is. Érdekes, hogy itthon nem kapott túl nagy hypeot ez a mozi, de ez nem látszott meg a nézőszámon, sőt: megtelt az egész terem, amire idén még eddig csak egyszer volt példa, mégpedig a Deadpool esetében.

Amerikában is kiválóak a bevételek, olyannyira, hogy már most biztos, hogy lesz harmadik rész is. Kérdéses, hogy mit fognak kihozni belőle, mert nem biztos, hogy mindenkinek bejön majd ugyanaz harmadik adagként is. Én azért bízom benne, hogy valami eredetivel fognak készülni a film kedvelőinek, és ha hozni fogja azt a szintet, mint az első két rész, akkor nem lesz akadálya annak, hogy jegyet váltsak rá.

Lefogadom, hogy az óriási sikerben nem csak a remek első rész játszott szerepet, hanem sokkal inkább az a fergeteges sztárparádé, ami jellemző az alkotásra. Ha valaki nem látta az előzményt (és biztos vagyok benne, hogy a nézők közt voltak páran, akikre ez igaz), de rápillant a plakátra, az már láthatja, hogy nem kis nevek vállaltak szerepet a produkcióban. Sokan visszatértek az első mutatványból: Jesse Eisenberg, Mark Rufallo, Dave Franco és Morgan Freeman is többek között. Én úgy gondolom, hogy aki kicsit is jártas a mozi világában, annak nem kell bemutatnom egyik színészt sem, mivel hogy elég nagy nevekről van szó, és most is színvonalas alakítást nyújt mindegyikük. De persze vannak újoncok is, mint az elején említett ötödik lovas, őt Lizzy Caplan alakítja (és rengeteg poén fűződik a karakterhez), valamint mindenki kedvenc Harry Pottere, Daniel Radcliffe is eljött, hogy életre keltse a kissé őrült főgonoszt, aki csapdába csalja a csapatot.

Úgy látszik, van élet a Roxfort után is, méghozzá nem is rossz. Rá sem lehet panasz, ha jól tudom, eddig még úgysem volt a színésznek negatív karaktere, most már ez is pipa neki. Ami nem tetszett, az viszont az, hogy túlságosan is hasonlít az első részre (viszont cserébe próbál nagyobb és ambiciózusabb lenni, inkább több, mint kevesebb sikerrel). Valamint az sem jó pont, hogy túlságosan is pörög a film, non-stop az iram, (repülő is jár hozzá a vége felé, de Liam Neeson most otthon maradt), talán belefért volna egy kicsit lassabb történetmesélés is.

Több negatívumot viszont nem tudok mondani, a végső véleményem pedig elég pozitív. Nagyjából tudja hozni azt, amit az előző rész, ami elég örömteli dolog, a trükkök garantáltan tetszeni fognak mindenkinek, a sztárok felhozatala pedig több, mint kiváló. Egy kicsit félek a harmadik résztől, hogy miben tud más lenni majd, mint az előzőek, de egy biztos: akármilyen is lesz, a második rész attól még egy színvonalas és látványos, szívvel rendelkező film tud lenni, és szerintem ez a lényeg.

 

 

Pozitívumok:

 

-pár fordulat azért belefért

-remek színészek: mind a visszatérők, mind az újoncok

-fantasztikus helyszínek (Makao, London)

-eszes és ügyes mutatványok, trükkök

 

Negatívumok:

 

-túlságosan is hasonlít az első részre

-nagyon gyors a tempó

 

 

Értékelés:75%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB