A Kritikairoda
X-Men Apokalipszis

X-Men -Apokalipszis kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

A második X-Men trilógia 2011-ben az Elsőkkel kezdődött, ami egy korrekt kis előzményfilm volt, mely érdekfeszítően mesélte el Charles és Magneto első találkozásának történetét. A folytatás sem sokat váratott magára, 2014-ben került a mozikba Az eljövendő múlt napjai (innentől EMN) , amely véleményem szerint a mai napig a legjobb X-men mozi az összes közül.

Az legalábbis biztos, hogy nekem ez a rész marad a kedvencem. Most pedig megérkezett a legújabb felvonás, az Apokalipszis. Fontos tudni, hogy az EMN-ben Rozsomákék alaposan átírták az univerzumot, így a jelenlegi film cselekménye jóval az eredeti trilógia idővonala előtt játszódik, méghozzá a ’80-as években.

Aki látta az előző két filmet, az tudhatja, hogy azok cselekménye végig izgalmas és fordulatokban gazdag volt, így joggal várhatnánk, hogy ez most is így lesz, azonban ez csak félig igaz. Sajnos azt kell mondanom, hogy aki látta valamelyik előzetest, azt nem fogja túl nagy meglepetés érni, mivel azokban minden látható az egyébként pár mondatban felvázolható történetből.

Kiderül, hogy az első mutáns egy Apokalipszis nevű személy, aki olyan öreg, hogy már az Ókori Egyiptomban is élt, mi több: Fáraó volt. A csávó egyik testből a másikba jár, hogy örökké élhessen, és mindig megtartja az előző testek erejét, aminek köszönhetően félelmetes hatalom összpontosul a kezében. Az elején egy pár perces Egyiptomi flashbackben láthatjuk, ahogy egy ilyen testvándorlós rituálé közben rajta ütnek, és a négy lovasa meg tudja menteni az életét, de a törmelék betemeti.

Ezután, egy külső beavatkozás hatására a felébred, de ekkor már a ’80-as években járunk. Apokalipszisnek nem tetszik, amit lát, hogy milyenné lett a világ, ezért úgy dönt, hogy a négy lovasával elpusztítja az egész Földet. Azonban hamar szembe találkozik X-Professzorral, és annak mutánsaival. Ahogy ilyenkor lenni szokott, természetesen kitör a háború a két csapat között, melynek tétje: a Föld sorsa.

Vajon hányszor hallottuk már ezt? Hát igen, tény hogy az alapfelütés enyhén sablonosan hangzik, és tényleg ne a történettől várjuk most a legnagyobb durranást. Ugyanakkor, azt kell mondanom, hogy látványilag teljesen rendben van a cucc. Hatalmasak a csaták, robbanások, ledőlő épületek, akár még az is eszünkbe juthat, hogy kicsit túlzásba vitték. De mindezek ellenére én úgy érzem, hogy ez még belefért, hisz mégis csak egy akciófilmről van most szó. Legalább most a 3D is teljesen rendben van, ajánlom, hogy aki teheti, erre a verzióra fizessen be, mert most tényleg van létjogosultsága és értelme, nem úgy például, mint legutóbb a Polgárháború esetében.

A másik pozitívum pedig már akkor egyértelmű, amikor ránézünk a film plakátjára, amiről le tudjuk olvasni, hogy micsoda sztárparádé vár majd a nézőkre. Mert legalább az ismert színészekkel nem spóroltak az alkotók. Ha már itt tarunk, meg kell említenem a rendezőt, szerintem a neve a legtöbb X-men fannak ismerősen fog csengeni.

Bizony, Bryan Singerről van szó, akinek ez már a negyedik rendezése az univerzumban, és azért rossz munkát most sem tudott végezni. De most inkább térjünk vissza a színészekre, mert a felhozatal most (is) több, mint kiváló. Bár azt hiszem, ebbel az eredeti trilógia sem szegénykedett.Először is, ott van James Mcavoy, mint Charles Xavier, vagyis X-Professzor. Most is remek munkát végez a szerepében, nagyon jó választás volt, hogy eljátssza a legendás karaktert annak fiatalabb éveiben.

Érdekesség, hogy a plakát azt sugallja, hogy rögtön kopaszként fogjuk őt látni, de ez nem így van, McAvoy legalább a film felééig hajjal is fog rendelkezni. Természetesen Michael Fassbendert sem hagyhatom ki, aki talán a legjobb alakítást nyújtja a moziban. Már az előző két filmben is remekül, és hatalmas erővel játszotta Magneto karakterét, de most teljesedik ki igazán. Sokan azon a véleményen voltak, hogy a karakter drámája túl van tolva, de én nem vagyok ezen a véleményen, sőt éppen ellenkezőleg.

Ő megpróbált új életet kezdeni gyermekével és szerelmével, de azok halála után nem túl meglepő, hogy nincsenek már többé pozitív céljai, és inkább Apokalipszis egyik lovasává válik. Viszont a kevés fordulat egyike, hogy a vége felé mégis a jók oldalára áll, vagyis csapatot vált. Szerinem ez a legmeglepőbb fordulatok egyike volt az egész játékidő alatt. Akit még megemlítének, az az új generáció egyik tagja, Jean Grey, Sophie Turner alakításában.  Azt hiszem, a fiatalszínésznőt már mindenki ismeri, hisz a Trónok Harcából már a kezdetek óta alakítja Sansa Starkot. Természetesen Jennifer Lawrence is ismét tiszteletét teszi, mint Raven/Mistique.

Mondhatjuk, hogy az EMN-ben Rozsomáké volt talán a legfontosabb szerep, sajnos most viszont csak körülbelül 3 percet fog kapni, ami nem sok. Én mindenképpen többet szerepeltettem volna, sok embernek ő a kedvence a csapatból, köztük nekem is. Talán a következő filmben több szerepet kap, aminek témáját még nem lehet tudni, de egyes pletykák szerint az űrben fog játszódni.Meglepő, hogy nagy részében komoly és komor a hangulat, szerintem az összes közül a legsötétebb X-Men film lett az Apokalipszis.

Nagy a pusztítás, van pár bevállalós gyilkosság, meg Rozsomák sem finomkodik abban a 3 percben, ami jutott neki. Bőven kell rá a 12-es karika, de érdekes, hogy például az EMN meg 16-ost kapott, mikor fele olyan véres és brutális nem volt. Ami nem tetszett még, az Apokalipszis hiányzó motivációi: felébred, körülnéz, és máris pusztítani akar.

Valamint ő az első mutáns, de hogy akkor hogy szerezte a képességeit, azt nem fogjuk megtudni, utalás szintjén sem. Higanyszálnak megint akad egy viccesebb pár perce, ami igaz, hogy hasonlít arra, amit korábban láttunk, de garantáltan mosolyt fog csalni mindenki arcára. Igaz, hogy vannak negatívumai, de végső soron az a lényeg, hogy az összkép szórakoztató, sok a remek színész, és a látvány is kiváló.

Mint ahogy egy pontban megjegyzik, mindig a harmadik rész a legrosszabb. Ebben a trilógiában ez igaz, de ez nem ennyire egyszerű. Sokkal inkább azért, mert az előző kettő annyira jó volt, amit nehéz lett volna überelni. Az Apokalipszis megpróbálta, ami nem jött össze, de végeredményben egy izgalmas, teljesen korrekt, és látványos filmet kapunk.

 

 

Pozitívumok:

 

-a nagy visszatérők(McAvoy, Fassbender, Lawrence)

-az új generáció, főképp Sophie Turner

-a látvány nagyon rendben van

-Magneto átállása

 

Negatívumok:

 

-Apokalipszis hiányzó motiváció

-Rozsomák rettenetesen keveset szerepel

 

 

 

Értékelés:65%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB