A Kritikairoda
A Túlélő

A túlélő kritika

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

Szeretem a jóféle háborús filmeket, főleg az olyanokat, mint amiről a jelenlegi kritikám szól. Az elmúlt pár évben nem sok ilyen témájú mozi állt a rajongók rendelkezésére, nekem személy szerint csak az Amerikai Mesterlövész és a Harag jut eszembe, bár azok nagyon jóféle alkotások voltak. Híres színészekből egyikben sem volt hiány, hisz lehet említeni Brad Pittet és Bradley Coopert is, most pedig Mark Wahlberg áll a nézők rendelkezésére.

Személy szerint már régóta érdekelt a film, szóval most már itt volt az ideje, hogy meg is nézzem. És hogy mitől működnek ezek a háborús filmek? Kell hozzájuk legalább egy emlékezetes karakter, izgalmas csaták, valamint nem árt egy kevés, de annál hatásosabb dráma sem.

A túlélő pedig, jelenthetem, hogy nagyon is sikerrel vette az akadályokat. Nincs semmi oka a szégyenre, sőt, éppen ellenkezőleg. Kezdjük is az elején, a történettel. Természetesen, mondanom sem kell, hogy igaz történeten alapul, a legpontosabban mondva egy önéletrajzi könyvet dolgoz fel, csakúgy mint a nem is olyan rég említett Amerikai Mesterlövész.

Fontos megjegyezni, hogy az időpont most nem valamelyik világháború (mint a Harag esetében), hanem annál sokkal frissebb esemény: a Haditengerészet 2005-ös küldetéséről van szó, amikor pár emberük azt a feladatot kapja, hogy cserkésszék be, és öljék meg a rettegett tálib vezért, Ahmad Shahdot. A Seal osztag természetesen legjobb ereje és harci tudása szerint vág neki a missziónak, de mint ahogy azt tudni lehet: jó háborús filmben nincs happy end.

Azért, mert az élet kegyetlen, olyan nincs, hogy egy bevetést mindenki túléljen, sőt. És ilyen szempontból is abszolút hiteles alkotással állunk szemben. Az akciójelenetek mellett ugyanis van egy olyan dolog, ami nekem még jobban tetszett: mégpedig az, hogy megfelelő mértékben van jelen a dráma. Az elején, szép lassan, de profin és biztosan vezetik fel az eseményeket, egy kis múltidézés, közös edzés, de már itt is rá lehet jönni, hogy nem éppen könnyű hivatás ez a katonáskodás. Aztán elkezdődik az akció, de a főszereplő (Marcus Luttrell névre hallgat) még akkor egyáltalán nincs egyedül, jó pár társa akkor még vele van, és reménykedhetnek ahhoz, hogy sikeresen elvégezhetik a feladatot.

De, mint ahogy már említettem,az élet nem ilyen, nem nagyon van már ilyen nagy bevetés áldozatok nélkül. Először még csak egy ember veszíti életét, majd egy idő múlva Marcus ráébred: már csak ő van, egyedül. Az összes társa halott, természetesen hatalmas sokk lehetett ez neki, tény, hogy elképesztően, normál ember számára szinte felfoghatatlanul nehéz lehet neki ezt feldolgozni.

És ez az, ami igazán húsba vágó: ha nem lenne igaz történet, akkor is sajnálnánk, de azzal együtt tisztelnénk az elhunytakat, de így sokkol, döbbent le igazán, hogy ez mind a valóság. Most kivételesen a magyar címet is eltaláltnak éreztem, aki ritka dolog manapság. Bár igaz, hogy kissé lespoilerezi a dolgokat, hisz főszereplőnk nem tíz perc játékidő után marad egyedül, hogy túléljen az ellenség halálos sorai között.

Természetesen, mivel gyakoriak a halálok, meg az egész film nagyon megrázó, ezért most nem is lehet 16-os kör alatt gondolkozni, kell legalább egy alapvető érettség ahhoz, hogy a filmet valaki teljes valójában értékelni tudja. Mert a véres jeleneteket még akár a fiatalabbak is fel tudnák dolgozni, de az a baj, hogy nagyon sokan nem értik, hogy mire is való igazából a háborús műfaj: jellemekről, tragédiákról legalább annyira fontos megemlékezni a megtekintése után, mint a golyózáporról, sőt, éppen hogy ez a legfontosabb dolog az ilyesfajta remekművekben.

Mark Wahlber egyszerűen elképesztően nagy formában van, sorban jönnek ki a jobbnál jobb filmjei. Ha kell, egy életre kelt plüssmacival bohóckodik, de természetesen itt mindenki kellő alázattal és tisztelettel bánik a szerepével, de szerintem a főszereplő alakítása a legnagyobb pozitívum. Bemutatja nekünk, hogy egyedül, egy tucatnyi ellenféllel körülvéve is be kell teljesítenünk, amiért kiküldték, de legalább a legjobbat nyújtani, már csak a halott társai miatt lévő tisztelet okából is.

Ez a mozi pedig a legnagyobb tisztelettel állít emléket a hősöknek. A vége felé, az utolsó negyedében pedig csupán tettekkel, pisztolyok és halálhörgés nélkül is tud megdöbenteni: Marcus súlyyos lövést kap, egy táborban mégis befogadják a helyiek. Nem beszélik a nyelvét, nem tudják, hogy ki ő, akár le is mészárolhatná őket, ha felébred, de mégsem hagyták magára, amikor élet és halál között állt. A végén kiderül, hogy azért, mert a kezdetektől védelmezik a háborús sérülteket, legyen az bármilyen bőrszínű.

Egyedüli negatívum, hogy egy kicsit túl lassú a vége, túlságosan is, de ez nem egy végzetes hiba, függetlenül ettől bőven lehet szeretni ezt a filmet. Merthogy műfajában száz százalékosan dobogós, ha az elmúlt éveket nézzük, de ez még csak a kisebbik érdeme. Ugyanis mondanivalóval bír, tisztelettel emlékezik a hősökre, és az alakítások is nagyon hihetőek. Ha valaki csak egy kicsit is szereti a műfajt, azoknak egy kihagyhatatlan, megkerülhetetlen alapmű.

 

 

 

Pozitívumok:

 

-Mark Wahlberg alakítása

-hihető dráma

-nagy mondanivaló

-méltó emlék a hősöknek

-a székhez szögez 2 óráig

 

Negatívumok:

 

 

-az utolsó negyede túl lassú

 

 

 

Értékelés: 85%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB