A Kritikairoda
Legenda vagyok

Legenda vagyok kritika

 

 

 

 

 

SPOILEREK!

 

A legenda vagyok egy 2007-es amerikai akció-thriller, Will Smith főszereplésével. A történet egy poszt apokaliptikus világba kalauzolja el a nézőket. Itt most megállnék egy pillanatra, mielőtt még bármit is kifejtenék, részleteznék. Ha valaki szokott játszani, az bizonyára hallott már a Fallout 3 című klasszikusról. Ebben a gameban karakterünkkel szintén egy lerobbant, szétesett világban barangolunk, és hoppá, kutya is van itt is, ott is. Amikor először megláttam a film plakátját, már egyből ez jutott eszembe, és az is érdekes, hogy a megjelenésük között csak kevesebb, mint egy év telt el.

 Ezt most csak érdekességképpen írom le, de ezután inkább rátérek a cselekményre. A világnak vége, egy vírus tönkre tette New York Cityt. Az emberek átváltoztak, vagy aki szerencsésebb volt, az el tudott menekülni. A város a történet kezdetekor már teljesen kihalt, egy ember maradt csak, valamint a kutyája. Ő pedig nem más, mint Robert Neville, az egyetlen személy, akire valami miatt nincs hatással a vírus. A férfi pedig ezt ki is használja, minden erejével kutat egy gyógymód után, hátha tud tenni valamit.

Az alap tehát ennyi lenne, ami szerencsére nem hangzik túl sablonosan, és ezúttal nem is lett az. Amit nagyon tudok értékelni, az az, hogy ezúttal az átváltozott emberek nem zombik, sem megjelenésükben, sem viselkedésükben. Ezért jár a dicséret. De ha már szó volt a fertőzöttek viselkedéséről, akkor már ezt egy kicsit szeretném részletezni. Míg a zombik lassúak, csak a közeli dolgokat veszik észre, hangok alapján tájékozódnak, addig itt teljesen más a helyzet.

Tetszik, hogy az alkotók szántak időt arra, hogy ezt ne változtassák meg az eredeti regényhez képest. Itt az úriemberek ugyanis nem maradnak meg a napfényben, csak és kizárólag a sötétben, így nappal eléggé inaktívak, leginkább az árnyékos épületekben húzzák meg magukat. Amelyiküknek a bőrét napfény éri, az azonnal meghal. Egy ilyen esetben el lehet gondolkozni, hogy akkor amikor még a hadsereg egyben volt, egy evakuálás után miért nem terelték egy helyre az összes fertőzöttet, egy nagyobb területre, hogy aztán egyben felrobbantsák az összeset?

Én biztosan ezt tettem volna, bár az egész előzménytörténetet nem ismerjük, de pár pontban visszatérnek a múltba egy-egy flashback formájában. Ezek rendszerint Robert családját mutatják be, ahogy a kezdetekkor megpróbálnak túlélni. A pár perc, amit minden egyes ilyen alkalommal látunk, nagyon drámai, és a hangulatával sincs gond, de ez igaz az egész filmre is.

Nagyon látszik, hogy itt sem nem sajnálták a pénzt, minden nagyon szuperül meg van oldva, aki a játékidő során egy kicsit jobban körülnéz, az alighanem elég hamar levonhatja azt a következtetést, hogy a reménytelenség az úr. Pontosabban a város összes helyszínéről ez süt, hogy itt már nincs jövő, alighanem  elveszett minden. Egy üres, poros felhőkarcoló, néptelen utcák, a kettészakadt híd, elég ránézni az összesre, és ebből nem lehet más következtetést levonni, mint hogy egyszerűen vérprofi a munka.

Az látszik, hogy a költségvetés nem volt akadály. Félreértés ne essék, a film nincs tele robbanással, lövöldözéssel, romba dőlő épületekkel, mert itt már romba dőlt minden, jóval korábban. Ugyan rá lehet fogni, hogy akciófilm, de hogy más elemekből is építkezik, az teljesen világos.

Én inkább thrillernek mondanám, nagyon megvan benne a reménytelenség érzete, megtámogatva egy kis drámával. Egy két brutális jelenet a vér  teljes fokú hiánya mellet is belefért azért. Kicsit furcsa, hogy a tengerentúlon viszonylag alacsony volt az ajánlott korhatára, én a 16-ost tartom reálisabbnak.

Persze azért nem könnyű az élet, ha valaki egyedül van egy hatalmas városban. Márpedig most nem teljesen állítottam valótlant, hiszen a csávónak ott van még egy hűséges társa, a kutya. Egy igen aranyos állatról van szó, aki végig hűséges a gazdájához. Extra pont, hogy az egyik flashbackben láthatjuk, hogy a kislánya rá bízza a kutyát, aki akkor még teljesen pici, de most már felnőtt. Ebből már le lehet vonni azt a következtetést, hogy Robert jó ideje harcol azért, hogy segíthessen az emberiségen.

Az állat halála egy eléggé megrázó jelenet, valószínűleg csak azért merték bevetni, mert ezáltal a főhős is végbe megy egy bizonyos fajta jellemfejlődésen. Most éppen arra gondolok, hogy ezáltal még jobban be akarja bizonyítani, hogy van még remény, vagy legalábbis a jövőben még lesz. Ami a film befejezését illeti, én egy kicsit meglepődtem rajta. Nem írom most le pontosan, de egy kicsit olyasmi volt, mint a Wayward Pines első évadjának lezárása, de ez nem baj. Összességében tehát elégedett vagyok, van pár apróbb baki vagy hiba, de ezek száma elenyésző. Aki teheti, nézze meg, mivel hogy a műfaj egyik legjobb versenyzőjéről van szó.

 

Pozitívumok:

 

-Will Smith

-jóféle story

-fordulatok

-helyszínek

 

Negatívumok:

 

-pár apróbb hiba

 

 

 

Értékelés:80%

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB