A Kritikairoda
Halálsoron

Halálsoron kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

A halálsoron (The Green Mile) egy 1999-es amerikai film, Tom Hanks főszereplésével. Stephen King 1996-ban kiadott, igen népszerű, díjnyertes, azonos című regényét dolgozza fel. Sajnos a papíros verziót még nem volt szerencsém elolvasni, de a film megnézése után már tudom, hogy időt kell szakítanom erre. A szerzőtől most a Rémkoppantókat olvasom, valamint ott van még a polcon a Joyland és a Ragyogás is, amibe időhiány miatt nem tudtam belekezdeni, de ezek után már mindenképp a Halálsoron lesz a következő.

A mozit a legtöbb kritikus, valamint a nézők is igencsak szerették, de ez nem is nagy csoda, mert ez az egyik legjobb Stephen King feldolgozás, jelölték is négy Oscar díjra. Már a történet sem egy mindennapi témáról mesél a nézőknek, bár ez nem lehet nagy meglepetés, ha tudja valaki, hogy ki írta az eredeti művet.

E szerint az elején egy idősek otthonában járunk, ahol az öreg Paul Edgecombe visszaemlékszik arra a régi időszakra, amikor a Could Mountain fegyház E blokkjában dolgozott, a '30-as években. Ez pedig nem volt más, mint a halálraítéltek területe. Az biztos, hogy nem lehetett egy álommeló ott dolgozni, de az igazán kegyetlen, megmagyarázhatatlan dolgok még csak ezután fognak következni.

Egy nap ugyanis behoznak egy fekete, óriási férfit, név szerint John Coffeyt. Azzal vádolják, hogy brutálisan meggyilkolt három kislányt. Persze hamar kiderül, hogy a fickó nem lehetett a gyilkos, mivel hogy teljesen ártalmatlanul viselkedik, sőt, még azt is kéri, hogy ne legyen éjszaka teljesen sötét, mert olyankor félni szokott. Edgecomb már ekkor elkezdi kétségbe vonni, hogy ez a férfi meg tudott ölni két lányt, és nyomozásba kezd. Sorra derülnek ki a titkok, az érdekes dolgok, de nyomozni kezd az ügy után. Ezután még az is kiderül, hogy Johnnak különös képességei vannak.

 

Amikor én először elolvastam egy rövidebb leírást a filmről, már akkor tudtam, hogy nekem ezt látnom kell. Tényleg nem mindennapinak hangzott, és az sem mellékes, hogy az egyik kedvenc íróm művét dolgozza fel. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy egy nagyon hosszú darabról van szó, nagyjából három óra időre lesz annak szüksége, aki úgy dönt, hogy megnézi.

Most biztos vannak, akik kicsit furcsán néznek, mert egy film esetében nem igazán lehet ilyen hosszú játékidőre számítani. Hogyha úgy nézzük, van, amikor egy film csak másfél óra, ez viszont annak a duplája.

Manapság egy hosszabb alapanyag esetében már nem kockáztatnak, hanem lebontják a nagy egészet két résszé. Még a Harry Potter volt az első, ahol ezt megkockáztatták, és azóta sorra követik ezt a példát, hol több, hol kevesebb sikerrel. Szerencsére több mint tizenöt évvel ezelőtt ez még nem volt divat az ilyesfajta esetleges lehúzás, aminek lehet örülni.

Ilyenkor sokan csak a pénzre mennek, hisz akkor kétszer fizet a rajongó a mozijegyért. Ha akarták volna, megtehették volna itt is, hisz az eredeti regény még hat(!) részben jelent meg, bár azóta már napvilágot látott egy olyan verzió is, melyben az egészet kiadták egy, vaskosabb kötetben.

Nekem tetszik, hogy ilyen hosszú , mert így tényleg jut idő mindenre, a karakterekre, azok érzéseire, jellemére. Én nem szeretem, ha kapkodás van, szerencsére itt erről szó sincs, pedig sok mű épp itt bukott el, akár még ha a közelmúltat is nézzük. 

 

Már az előbb is említettem a karaktereket, akik tényleg jól meg vannak írva, senki sem vádolhatja azzal őket, hogy egydimenziósak. Például Paul bebizonyítja, hogy nem mindenki az a munkahelyén, akinek a legtöbben képzelik őket. Tetszett, hogy nem bánt lekezelően Johnnal, mint a többi kollégája, és esélyt adott neki, hitt benne, hogy mégsem ő az, aki mindezt elkövette. Vagy említhetném az előbb már tárgyalt négert, akinek igazából jó szíve van, és nem egy mészáros. A különleges képességei meg igazán érdekesek, és nem utolsósorban, hasznosak is.

Persze nincs ma már film ellenséges, gonosz alakok nélkül, ott van az egyik munkatársa, Percy. A tag eléggé híres arról, hogy nem fair módszereket alkalmaz, de aztán a végén elég stílusosan kapja meg a magáét. Nem akarom most ezt részletezni, de John keze, vagyis inkább különleges képessége is nagyban benne lesz a dologban, de érintett lesz benn a valódi gyilkos is. A story során elég fontos szerepet kap egy patkány is, aki még a túlvilágról is visszatér, bár közbeavatkozással.

Nekem bejött az a pillanat, amikor a legvégén Paul még mindig látja a kis állatot, mert legalább van, ami nem változott. Ezt leszámítva a film vége nagyon meghatóra sikerült. Az írásomban jócskán vannak már így is spoilerek, de ezt most nem akarom lelőni, élje át ezt a remekművet mindenki. Azt garantálhatom, hogy a végére sokan igen szomorú hangulatban lesznek, mert azért az a lezárás tényleg megrázó. Annyit elárulhatok, hogy itt nem az igazság győz.

A színészek jó teljesítményt nyújtanak, de a legjobb közülük Tom Hanks. Elképesztően nagyot alakít, szerintem a karrierjének egyik legjobb szerepéről beszélhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy mostanság már nem kapna jó szerepeket, mert ott van például a tavalyi Kémek hídja, mely a Hidegháború idejébe kalauzolja a nézőket. Negatívumot most nem tudok sokat említeni, bár néha már túl lassú a tempó, de ezt kivéve nincs benne hiba. Aki azt gondolja, hogy túl durva ez a mű, azt megnyugtathatom, hogy bár kemény témák is vannak benne, de ennek ellenére nem ijesztő, és a vér is nagyon kevés. Érdekesség, hogy itthon a filmet már 12-es, 16-os és 18-as karikával is leadták.

Most, hogy lassan le kell zárnom a kritikámat, elmondanám, hogy egy alapműről beszélünk. Aki szereti a csavaros, érdekfeszítő drámákat némi thriller beütéssel, az imádni fogja ezt a klasszikust. Szerintem az egyik legjobb SK feldolgozás.

 

Pozitívumok:

 

-sok fordulat

-meglepő történet

-hosszú, de nem unalmas

-karakterek

-Tom Hanks

 

Negatívumok:

 

 

-néha kicsit túl lassú

 

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB