A Kritikairoda
Batman Superman ellen

Batman Superman ellen kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

A Batman Superman ellen egy amerikai akció-kalandfilm, Zack Snyder rendezésében, a főszerepben Ben Affleckkel és Henry Cavellel. Bár mindkét ikonikus figura rengeteg éve a köztudatban van, de ennek ellenére még nem készült olyan film, melyben mindketten tiszteletüket tették, legalábbis eddig. Ilyenkor joggal merülnek fel olyasfajta kérdések, mint hogy érdemes-e megnézni a DC valamelyik korábbi moziját, annak érdekében, hogy a dolgok jobban érthetőek legyenek.

Én azt mondom, hogy ha valaki a két hős egyik korábbi filmjét sem látta, az is érteni fog közel mindent, de azért nem árt, ha valaki már ismeri egy kicsit az univerzumot. Nem kötelező, de én előtte ajánlanám megtekintésre a Christian Bale -féle Sötét Lovag trilógiát, ha valaki jobban akarja ismerni a Gothami igazságosztó történetét.

Persze nélküle is érthető, láthatjuk is az elején Bruce szüleinek halálát, de fő a biztonság. Továbbá az sem indul majd hátrányból, aki már látta az Acélembert. Ebben a filmben szintén Henry Cavill alakítja Supermant, de nem csak a Kriptoni hős eredettörténete miatt érdemes megnézni, hanem mert a film végén látható végső csata idején veszi fel a fonalat a jelenlegi alanyom. Abban a csatában Clark Kent és ellenfele igazán nagy pusztítást visznek véghez, sorban dőlnek a felhőkarcolók, és mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, ezekkel együtt kifejezetten sok ember veszíti életét.

Ott van az áldozatok között Bruce Wayne számos alkalmazottja is. A férfi nem nézi jó szemmel, hogy az igazság miatt ennyi halál történik Superman tevékenységei folyamán, és itt már lehet sejteni, hogy egy nagy balhé van készülőben. Ugyanakkor Clarknak is megvan a maga oka, amiért haragszik a Denevéremberre. Ez pedig nem más, mint hogy Gotham védelmezője elég sokszor kegyetlen az elkapott bűnözőkkel, gondolok itt például a mozi elején látható billogra, amely bizonyítja, hogy lehet úgy harcolni a gonosz ellen, hogy nem ismerünk kegyelmet.

Tehát mindkettejüknek megvan a maga oka, amiért nem nézi jó szemmel a másikat. Ez pedig nem vezethet máshoz, mint háborúhoz, bár arra valószínűleg egyikük sem számíthatott, hogy ez igazából egy három személyes háború. Lex Luthorra gondolok most, aki nagyon őrült, ugyanakkor ravasz is, mert a végéig sikerül félrevezetnie őket. Tehát röviden ez az a történet, amit kapunk, ha jegyet váltunk a filmre.

 

Azt el kell mondanom, hogy míg a Marvel filmek alapjáraton nem éppen sötét/komor hangulatúak, de itt más a helyzet, szerintem megszületett a világ legsötétebb szuperhősfilmje. De mondanom sem kell, hogy ez nem baj, mert a lazább darabok mellett legalább ilyen nagy szükség van a „darkosabb” egyedekre is. Merthogy az elejétől a végéig jelen van a komorság, nagyon helyes módon meg sem próbálják viccekkel oldani a feszültséget, de erre nincs is szükség, ennek így kellett lennie.

Ennek ellenére sem tartom indokoltnak az itthon rárakott 16-os karikát, merthogy a zúzás ellenére sok vért nem fogunk látni. Ennek egyik oka az, hogy Amerkában PG-13-as besorolást kapott, de aki a durvább akciót szereti, annak van egy jó hírem, ugyanis érkezik majd a Rendezői változat, mely hosszabb a mozisnál, valamint magasabb, R-es, azaz 17-es karikával látták el a besorolók.

Én kíváncsi vagyok rá, és biztosan meg fogom nézni, mert érdekel, hogy mennyivel veszik durvábbra itt a dolgokat. Azt nem tudom, hogy mennyivel lesz hosszabb, mint az alap mozis verzió, de rövid semmiképp sem lesz, mert már az eredeti is két és fél óra.

 

De akkor joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen sok perces film nem-e laposodik el egy idő után. Jelenthetem, hogy nem igazán, bár azt is meg lehetne említeni, hogy az elején csöppet lassan indul be, de ha valaki ráérez a hangulatára, utána annak kincs lesz ennek a műnek minden perce. Persze azt sem lehet mondani, hogy ne lennének itt is negatív dolgok, vannak azok már mindenhol, bár ahol csak annyi, mint itt, ott még nincs sok ok az aggodalomra.

Az előbb említett lassú beinduláson túl azt tudnám kiemelni, hogy míg az elején abszolút nem akciósodik el a helyzet, addig a végén lévő nagy zúzást már egy kicsit túlzásba is vitték. Olyan sok a rombolás, robbanás, ledőlő épület, hogy azt már szinte el sem lehet hinni. De előtte viszont nem sok akcióban lesz részünk, inkább a karakterekre koncentráltak az alkotók, bár én ezt nem tudom bánni.

Legalább most nem lehet rásütni, hogy „ne, képregényfeldolgozás, robbanás és más semmi”, mert nem így van. A karakterekkel, azok motivációjával, érzéseivel legalább ennyire foglalkoztak, ami nem rossz dolog. Amit nagyon imádtam, talán a legjobban, az Batman új páncélja. Ebben a Vasember stílusú ruhában nagyon menőn fest a denevér, sajnálom is, hogy alig talán 20 percig láthatjuk benne, mert nekem nagyon tetszett, kicsit olyan, mint az Arkham Knight játékban.

Még nem beszéltem a színészekről, most ezt is pótolom. Henry Cavill jól elboldogul Superman szerepében, tudja a dolgokat olyan jól, mint az Acélemberben, Lex Luthor alakítója is jól hozza a szórakozott őrültet. De a kedvencem mégis Ben Affleck, nem is találhattak volna jobb Batmant. Én el tudom képzelni, hogy a Gothami lovag szerepében legalább akkora hírnevet fog szerezni, mint ahogy Christian Bale tette azt korábban, minden egyes másodpercben látszik, hogy ez az ő tökéletes szerepe.

Végezetül annyit mondanék, hogy örülök annak, hogy a DC is elkezdte az világépítést. Számos utalás van a játékidő alatt a már bejelentett Igazság Ligája filmre, melyet nagyon várok. Úgy néz ki, nehezebb dolga lesz a Marvelnak a jövőben, most, hogy beindul a DC is, de ennek csak örülni lehet. Ha nem is tökéletes, de nagyon élvezhető filmet hoztak össze, valahogy így kell elkezdeni egy nagyobb univerzum felépítését.

 

Pozitívumok:

 

-Ben Affleck

-Batman új ruhája

-karakterek, motivációjuk

-komorabb, sötét hangulat

 

Negatívumok:

 

 

-a végén már túl nagy a zúzás

 

 

 

Értékelés:75%

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB