A Kritikairoda
Tolvajok városa

Tolvajok városa kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

A Tolvajok városa (The Town) egy amerikai film, mely Chuck Hogan „Prince of Thieves” (Tolvajok hercege) című könyve alapján készült, Ben Affleck főszereplésével. Elég sokan csak simán az akciófilmek közé sorolják, de én ezzel nem tudok teljes mértékben egyetérteni. Erre később kitérek, de akciójelenet igazából csak három akad a bő két órás játékidő alatt, valamint az utolsó kivételével egyikről sem mondhatjuk, hogy hosszúra nyúlna. Ugyanakkor jelen van benne egy elég erős romantikus és drámai szál is, ami eléggé megdobja az alaphelyzetet. De még mielőtt ezeket részletesebben is kielemezném, lássuk röviden az alapcselekményt.

Adott négy jó barát, akik nem épp törvényes dolgokból tartják fenn magukat. Rendszeres időközönként ugyanis bankokat rabolnak ki, és azt hiszik , hogy semmi és senki nem tud nekik megálljt parancsolni. A legelső percekben máris egy ilyen nagy akció közepébe csöppennek a nézők, és jó darabig úgy is néz ki, hogy most is sikerrel jártak. De az utolsó pillanatban kiderül, hogy valaki hívta a zsarukat.

Ezért a végén biztosítékként magukkal viszik a bank egyik dolgozóját, Clairet. Pár kör után pedig elengedik a tengerpartnál, de persze előtte azért még megfenyegetik. Az egyik résztvevő, Doug (Affleck) azért biztonságból egy ideig figyeli a nőt, hogy semmi esetre se köpjön.

Aztán egyszer összetalálkoznak a mosodában, majd egy ital után egyre többet járnak össze. Az eredeti célja az volt, hogy megfigyelje, de végül akarata ellenére ennek épp az ellenkezője történik meg, és beleszeret a nőbe. Röviden ennyi a történet, de arra mindenki készüljön fel, hogy ez nem a klisésebb fajta mozi, hanem az, amely a kevés, de annál jobb akció ellenére is hatalmas hatással bír.

Lehet, hogy ez a leírás egy kicsit nyálasnak tűnt, de szó sincs erről. Sokkal inkább a drámai jelenetek azok, amelyeket a legjobban sikerült megvalósítani. Ebből a szempontból tényleg nagyon nagy a hatás, igazán jól sikerült a forgatókönyv, a dialógusok. Szinte az elejétől a végéig belengi a filmet egyfajta lassú, szomorú/keserű hangulat, de ez egy óriási pozitívum, a film egyik legjobb tulajdonsága. A színészek terén sem lehet oka senkinek a panaszra. Ben Affleck igazán jól hozza a lecsúszott, bankrablásból élő, kissé keserű fickót, akinek az életben eddig szinte mindig a rossz dolgok jutottak.

És ha lát esélyt ennek a megváltoztatására, akkor bizony élni fog vele. Az anyja már kiskorában öngyilkos lett, bár az apja sokáig azt hazudta neki, hogy egyszerűen csak elhagyta őket. A férfi élete a továbbiakban sem alakult túl jól, egy alkalommal meg is említi, hogy eredetileg sportoló akart lenni, de mikor az első embert gyilkolta meg, onnét már nem volt megállás, egyre jobban behálózta a bűn, míg végül idáig jutott. Igazi hatásos dráma ez, nem a nyálas fajta, amit rühellek, itt tényleg könnyen lehet azonosulni a karakterével, annak ellenére is, hogy szemmel láthatóan nem a jófiúk táborát erősíti.

Ennek ellenére én azon a véleményen vagyok, hogy gonosznak/negatív karakternek sem lehet egyértelműen beazonosítani. A film során lesznek erőszakos/véres jelentek is, bár hozzá kell tennem, nagyon kevés alkalommal. Ez mellett is felbukkannak elég kemény témák a játékidő alatt, szerintem indokolt a 16-os karika.

Persze az elején a nő még mit sem sejt arról, hogy pár héttel ezelőtt milyen közel volt a szerelméhez a bankban, de egyre inkább kezd gyanakodni, míg végül ügyesen összerakja a nagy egészet. Amikor nem épp egy nagy akciót láthatunk, akkor még bepillantást nyerhetünk a rablók csapatába, Dougnak az egyikükkel különösen jó a kapcsolata, már gyerekkoruk óta jó barátok, majdhogynem testvérek.

Természetesen azért egy pontban eléggé össze fognak balhézni, amiben nagy szerepe lesz annak is, hogy kezdi elutasítani ezt az életmódot, és sokkal inkább szeretne új életet kezdeni. Ez azonban nem megy könnyen, az öregember, aki közvetve szintén benne van a balhéban, nem engedi kiszállni. Ugyanakkor az utolsó balhé előtt már tudjuk, hogy ez lesz az utolsó. Eldönti, hogy így vagy úgy, de nem lesz több ilyen, és ez nagyon helyes.

Tisztán lehet látni a karakter jellemfejlődését, melyet szinte egy ember ér el nála, és bebizonyítja, hogy igazából nem a velejéig romlott gonoszról van szó, még ha a dolgok ki is kerültek az irányítása alól. Nagyon kegyetlen, ugyanakkor szomorú az a jelenet, amikor egyedül marad az akció végén, mert az utolsó szövetségese, a legjobb barátja is életét veszti. De ő emiatt nem adja fel.

A film végén már láthatjuk, ahogy nagy nehézségek árán el tud menekülni a zsaruk elől, ugyanakkor az már szinte biztos, hogy ide már nem fog visszajönni, mert túl kockázatos lenne. Ekkor mindenki azt gondolhatja, hogy a pénzt magával vitte, de tévedés, egy hatalmas csattanó van a mozi utolsó perceiben.

Amikor Claire megtalálja azt a sok pénzt, az egy nagyon jó pillanat, ugyanis hiába lépett meg Doug, a pénzt mégis otthagyta annak, akit szeret. Ez, mint már említettem, egy nagyon szép jelenet, de vattacukorra, meg nyálerdőre ne számítson senki. Ugyanis ez nem happy end, semmiképpen sem.

Az lehetett volna, ha végül ott tud maradni, de erre nem volt lehetősége, mennie kellett. Nagyon tetszik, hogy ezt be merték vállalni, mert csak jól jártunk vele, a nagy egész sokkal jobban működik így. Nem illett volna hozzá, ha a szomorkás hangulatú film cukormázas befejezést kap. Szép munka volt tehát az egész film, melyet ajánlok mindeninek, a 2010-es mezőny öt legjobbjában bérelt helye van. De ha valaki töménytelen, agyament akciót vár, az kapcsoljon el, mert nem ez az a „droid” , amit keresett.

Kell egy kis érettség, hogy igazán jól tudjuk értékelni ezt a remekművet. Ha valakinek elege van a non-stop, unalmas akciómozik áradatából, mert valami okosabbat, jobbat keres azoknál, annak nagy favoritja lehet. Nem azt mondom, hogy azok mindegyike rossz, de nagyon volt már szükség egy ilyen, ezektől eltérő remekműre.

 

Pozitívumok:

 

-Ben Affleck

-nagybetűs hangulat

-egyedi

-remek, okos story

 

Negatívumok:

 

 

-lehet, hogy valaki túl lassúnak találhatja

 

 

 

Értékelés:85%

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB