A Kritikairoda
Nagyfater elszabadul

Nagyfater elszabadul kritika

 

 

SPOILEREK!

 

 

A Nagyfater elszabadul (Dirty Grandpa) egy amerikai vígjáték, főszerepben Robert De Niro és Zac Efron párosával. Aki megnézte az előzetest, az tudhatja, hogy inkább egy Ted stílusú filmről van szó, vagyis a „füves” vígjátékok csoportjába sorolhatjuk be, mely inkább az idősebb nézőket akarja megnevettetni. Nos, ez többé-kevésbé így is van. Még mielőtt bármi konkrétumba belevágok, először szeretnék írni pár szót a filmről készült kritikákról, és értékelésekről. A mozit mindenki, egyöntetűen leszólta, szinte kivétel nélkül(vagy teljesen kivétel nélkül, hisz így utólag belegondolva nem is emlékszem egy pozitívabb véleményű kritikára sem.) Annyira nem tetszett nekik ez az alkotás, hogy a leggyakoribb a 30-40%-os értékelés volt, és a megadott 50% már jónak számított. De tényleg ennyire rossz és katasztrofális a helyzet?

Szeretném elmondani, hogy mindenkinek szíve joga úgy lehúzni egy filmet, ahogy a kedve tartja, de ez azért már túlzás. Olyan ez, hogy egy ember fejbedob valakit egy kővel, majd odagyűlik hozzá a többi „kollégája”, és valami okból kifolyólag mind nekiesik a szerencsétlennek egy kővel. Érdekes, hogy még Adam Sandler legtöbb filmjénél is rosszabb értékeléseket kapott, pedig ő tényleg szinte minden filmjében ugyanazt a sablont követi. Mert szerintem közel sem lett akkora bukás, mint ahogy azt beharangozták, legalábbis a műfaján belül semmiképp sem. A mozipénztáraknál pedig pláne nem, ugyanis úgy tűnik, hogy a nézők már jobban örömüket lelik benne, itthon is nagyon sokan váltottak rá jegyet. És hogy mi az, ami miatt a nép zabálja az eféle vígjátékokat?

Az szerintem mindenki számára világos, hogy nem a jól megírt történet az, ami miatt beülünk az ilyen és ehhez hasonló művekre. Persze kell az, hogy legyen az egésznek legalább valami alapvető váza, de itt senki nem vár Oscar díjra jelölt forgatókönyveket, mert a vígjáték műfajt alapvetően nem is ezért szeretjük leginkább. Persze van egy alapvető story, de látszik rajta, hogy a jó poénok kitalálására több időt szántak a készítők.

 

Eszerint adott egy unoka ,Jason, és a nagyapja, Dick.(aki tud angolul, az bizonyára elmosolyodik majd e név hallatán, de nem is alaptalanul.) Ők ketten régen jóban voltak, de az évek során eltávolodtak egymástól. Egy szomorú esemény apropóján találkoznak újra, ugyanis sajnálatos módon meghalt a nagyi. Ezután mindenki azt gondolja, hogy a papi magába fog zuhanni, de ennek épp az ellenkezője történik. Ráparancsol az unokájára, hogy legyen végre férfi, és tartson vele Deltora Beachre, ugyanis nem maradt már más célja az életben, mint még egyszer csajozni egyet. Jason eleinte elég furcsán áll hozzá az öregéhez, új ez neki az unalmas munkája, és a még unalmasabb, idegőrlő barátnője mellett.

A közös utazás alatt persze minden megtörténik a párossal, ami megtörténhet. Ennyi lenne az alapcselekmény, amely semmivel sem nyújt többet, mint a műfajának átlaga, de kevesebbet sem. A film egyfajta „road movie”-nak tekinthető, de ez nem baj, én kifejezetten szeretem az ilyesféléket. Nem is ennek, hanem a jó színészeknek, valamint a nagyon betaláló poénoknak kell eladnia.

Ezek pedig megvannak benne, aminek természetesen minden nevetni vágyó néző felettébb örülni fog majd. Nem mondom azt, hogy minden vicces jelenet egyedi, vagy hogy soha nem láttuk még őket korábban, de ezek felett simán szemet lehet hunyni. A teljesség igénye nélkül most nem akarom leírni az összes sírva röhögős pillanatot, de lesz majd pár belőlük, ezt megígérhetem.  

Az egyik kedvencem például a szerencsétlen Jason esete. A cselekmény során azt hiszem, hogy igencsak megutálta a méheket, de valószínűleg a kutyák sem tartozhatnak már a kedvencei közé. Sírva röhögés mindkét eset. De persze a nagy öregen is legalább annyit lehet nevetni, ha nem többet. Láthatjuk, hogy az ereje sem hagyta el, pár arrogáns tag legyűrése nem akadály neki, még ha az unoka nincs is ennyire ereje teljében. De ettől függetlenül még beneveznek egy versenyre is, hogy komplett hülyét csináljanak magukból, és bemutassanak pár trükköt, a filmbéli és a moziban ülő közönség legnagyobb örömére.

Persze a csávó inkább visszatérne az unalmas életéhez, meg na, hát egy hét múlva készül elvenni minden idők egyik legidegesítőbb nőjét. Még szerencse, hogy végül ezt nem teszi meg, de ebben azért nagy szerepe van a nagyfaternak is. Amit a film végén mond az öreg, hogy ezt igazából nem is maga miatt teszi, hanem az unokája miatt, még kifejezetten el is hihető. Szinte mindenki kritizálta ezt, hogy „műdráma”, nem működik, meg minek ide, de én ezzel nem tudok egyetérteni, ennyi igen is kellett bele.Ennek ellenére persze azért ő is kiveszi a részét az örömökből, bár ehhez egyszer még professzornak is kell hazudnia magát. Már itt, a pár eset felidézése közben is tudatosulhat az olvasókban, hogy a film bőven tartalmaz emlékezetes pillanatokat, és ez így is van, egy teljesen korrekt darabbal állunk szemben.

Nem írtam még semmit a színészi alakításokról, így ideje arra is kitérnem. De Niro láthatóan nagyon élvezi az egész szerepét, és látszik, hogy bele is adott mindent. Efron még talán soha nem volt ennyire zavart, de csak a szerepe szerint, mert ő is hozza, amit elvárunk tőle. Szóval szerintem egy bőven alulértékelt filmmel állunk szemben, melynek a negatív kritikák ellenére is érdemes bizalmat szavazni. Ha valaki nem vár világmegváltó storyt, de akar jó színészeket, meg ütős vicceket, az ki ne hagyja, remek, könnyed kis program ez. A nevetés pedig a legtöbb esetben garantált.

 

Pozitívumok:

 

-A főszereplő páros

-remek poénok

-jóféle road movie hangulat

 

Negatívumok:

 

 

-néha a viccek nem túl eredetiek

 

 

 

Értékelés:60%

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB