A Kritikairoda
Saul fia

Saul fia kritika

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

A Saul fia Nemes Jeles László filmje, melynek premierje Júniusban volt. A siker itthon nem maradt el, de mondhatjuk, hogy akkor még eléggé mérsékeltnek számított. Aztán a legtöbb embert meglepte, hogy jelölték az Oscar díjra a Legjobb külföldi film kategóriájában. Az talán még inkább hihetetlennek tűnt ezek után, de a film meg is nyerte a díjat.

Nagyon sok idő eltelt azóta, hogy egy magyarok által készített film egyáltalán a közelébe került volna annak, hogy elnyerjen egy ilyen komoly, nemzetközileg is elismert díjat. Úgy gondoltam, ezek után már én sem hagyhatom ki ezt a filmet, az meg már csak a ráadás, hogy igazán kedvelt, népszerű magyar film nem készült már hosszú évek óta.

Még itt, az elején leszögezném, hogy egy minden elemében különleges alkotásról lenne szó. Nem egyszerű beszélni róla, de kétségkívül muszáj, mert ilyen őszinte film nem készült már egy jó ideje. Még mielőtt szót ejtenék a történetről, meg minden egyébről, amiről írni akarok, le kell szögeznem, hogy ez a film nagyon nem való mindenkinek. Megértéséhez nem árt legalább egy kis történelmi tudás, de tegyük fel, hogy mindenki tudja, melyik eseménybe enged a mű mélyebb bepillantást.

Másodszor, a kamerakezelés közel sem számít mindennaposnak, csak a főszereplő hátát láthatjuk, vagy pedig előről. Ez nagyon egyedi, eddig nem igazán alkalmazott megoldás, mely lehetőséget ad arra, hogy a legtöbb esetben a néző dönthesse el, hogy mi történik a képernyőn, mert a konkrétumokat nem láthatjuk. Bizonyára voltak olyanok, akik ezt negatív dologként fogták fel, de én nem voltam így ezzel, legalább most végre tényleg semmilyen szempontból nem egy olyan filmet kapunk, ami beáll a többi mellé a sorba.

 

 

De nem ejtettem még egy árva szót sem a történetről, így itt az ideje, hogy ezt is megtegyem. A második világháború idején játszódik, de itt most nem a véres csaták kapják a főszerepet, még ha a téma legalább olyan brutálisnak és kegyetlennek is tekinthető. Egy koncentrációs tábor, és annak környéke. Ezek a fő helyszínek, szóval cukormázra, könnyed hangvételű történésekre ne számítson senki.

Ez volt talán a történelem egyik legkegyetlenebb része, ahol a németek nem tanúsítottak semmiféle kegyelmet a zsidóknak. A főszereplő is egy ilyen fogoly, akinek robotolással és éhezéssel telnek a napjai. Ez egyszer megváltozik, amikor az egyik teremben, a rengeteg hulla között felfedezni véli a saját fiát. A férfi végső elkeseredésében azt gondolja a legjobbnak, hogy ha mást nem is, de annyit még megtesz érte, hogy méltó módon eltemeti.

Ez azonban nem lesz könnyű feladat, számtalan hátráltató tényező lesz majd ellene, annak ellenére is, hogy a történet előrehaladtával szövetségesekre is szert tesz.Itt szeretném megjegyezni, hogy Röhrig Géza kiváló választás volt Saul szerepének eljátszására, teljesen jól teszi a dolgát, látszik, hogy egyáltalán nem vette félvállról a dolgát.  

 

Már utaltam rá korábban, hogy egy igencsak komoly téma került feldolgozásra. Persze eddig is volt a témában pár film, de ami ennyire nagy hatást ért el, abból nem sok akadt. Arra még figyelmeztetnék mindenkit, hogy a megtekintése után egy darabig mindenképp a hatása alatt lesz mindenki, és azt lehet tudni, hogy az eléggé lehangoló darabok táborát erősíti.

Én nem is igazán értettem, hogy itthon miért 12-es karikával ment. Egyáltalán nem gyerekbarát, kifejezetten kegyetlen, annak ellenére is, hogy korábban már említettem a kamerakezelést. Nem is csoda, hogy Amerikában is csak a 17 éven felülieknek ajánlották, tényleg kell egy kicsit az átlagosabb erősebb idegzet annak, aki meg akarja nézni. De ennek ellenére azt kell hogy mondjam, hogy ezt látni kell.

Nagyon régóta nem volt már egy olyan mozi, ami képes ennyire megrázni, és gondolkodásra késztetni a nézőit. Még a kritikám lezárása előtt mindenképp szeretnék pár sort szánni a befejezésnek. Az utóbbi idők egyik legkevésbé várt, ugyanakkor egyik egyik leghatásosabb lezárásának tekinthető. Én személy szerint együtt tudtam érezni a főszereplővel, azzal az emberrel, akit a vallása miatt tönkretettek, és mindent elvettek tőle. Az maradt az egyetlen célja, hogy normális körülmények között elbúcsúzhasson a fiától, de szerencsétlenségére nem tudja végrehajtani a tervét.

Az egyik legszomorúbb jelenet az volt, amikor a víz elsodorja a fia testét, és tudatosul benne, hogy nem tudta megtenni azt, amit mindenáron meg akart. Ezután, tudja, hogy már nincs sok hátra az életéből, hamarosan megtalálja őket az ellenség, és akkor mindennek vége. Előtte még lát egy kisfiút, akit hasonlónak tart az ő gyerekéhez. A film ezen a ponton ér véget, de a nézők ennek ellenére sejthetik. Hogy nem tudtak megmenekülni, ott, vagy legalábbis a közelben érte őket el a vég.

Én a végére itt csak annyit tudok mondani, hogy mindenkinek ajánlom ezt a filmet, aki egy kicsit is érdeklődik a valódi értékkel, mondanivalóval rendelkező művek iránt. Mert ez a lényeg: hosszú idő után végre itt van egy olyan magyar film, melyet meg kell néznie minden egyes olyan embernek, akinek nincs ellenére az agymunka, és valami nagyon különlegeset akar látni. De akinek ez az írás egy kicsit is felkeltette a figyelmét, annak egyenesen kötelező, mert garantáltan nem fog csalódni. És a legfontosabb kérdés: megérdemelte az Oscar díjat? Nos, én azon a véleményen vagyok, hogy egyértelműen jogos volt a győzelem.

 

 

Pozitívumok:

 

-mondanivaló

-elgondolkodtató

-nagyon egyedi

-jó alakítások

 

Negatívumok:

 

 

-már túlságosan is komor

 

 

 

Értékelés:85%

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB